Perustulokokeilu… Ihan alkuun piti oikein itsellekin asia selvittää. Olinhan toki kuullut siitä mainittavan uutisissa ja nähnyt otsikoita lehdessä, mutta tähän mennessä en siihen sen kummemmin ollut syventynyt, että oikeasti tietäisin, mistä onkaan kyse.

Kelan sivuilta löysin jotakin tietoa… Perustulokokeilu on siis alkanut tämän vuoden alusta ja kestää kaksi vuotta. Kokeilun avulla pyritään selvittämään, voisiko sosiaaliturvaa muuttaa paremmin vastaamaan työelämän muutoksiin sekä osallistavaksi ja työhön kannustavaksi. Lisäksi pyritään selvittämään, voisiko byrokratia vähentyä ja monimutkainen etuusjärjestelmä yksinkertaistua. Viime joulukuussa siis kokeiluun valittiin satunnaisotannalla 2 000 henkilön ryhmä. Ryhmä koostuu 25–58-vuotiaista henkilöistä, jotka ovat saaneet Kelan maksamaa työmarkkinatukea tai peruspäivärahaa viime marraskuussa tai jotka eivät ole saaneet etuutta lomautuksen vuoksi. Kokeiluryhmän jäsenille maksetaan verotonta perustuloa 560 euroa kuukaudessa.  Tuon summan saa myös pitää, vaikka työllistyisi. Perustulo otetaan kuitenkin tulona huomioon asumistukea tai toimeentulotukea haettaessa. Perustulon lisäksi työttömän on mahdollista hakea myös työttömyysturvaa. Työttömyysturva on perustuloa suurempi, ja Kela maksaa hakijalle perustulon ja työttömyysturvan välisen erotuksen. Työttömyysturvaan saa myös lapsikorotuksen, mikäli hakijalla on alaikäisiä lapsia huollettavanaan. Perustuloon lapsikorotusta ei saa. Perustulo ei myöskään kerrytä eläkettä, koska on verotonta. Muut yhtä aikaa maksettavat veronalaiset etuudet kerryttävät.

Kuten useimmilla asioilla, myös perustulokokeilulla on omat hyvät ja huonot puolensa. Niille, jotka mielellään tekisivät töitä, mutta joiden on ollut hankala ottaa vastaan osa-aikaisia tai lyhytaikaisia töitä, perustulo on hyvä juttu. Nyt on mahdollista vastaanottaa vaikka lyhytaikaisia sijaisuuksia silti menettämättä perustuloa. Lyhytaikaisillakin töillä on mielestäni merkitystä työnhaussa. Toisaalta taas perustulo saattaa passivoittaa entisestään niitä, joita työnteko ei juuri kiinnosta ja jotka mieluummin ottavat rahansa tekemättä mitään sen eteen. Heitä tuskin haittaa sekään, ettei perustulo kerrytä eläkettä.

Kelan sivuilla olevalla videolla puhutaan byrokratian vähenemisestä perustulon avulla, mutta kuitenkin samassa videossa kehotetaan hakemaan työttömyysturvaa, jos on lapsia tai jos haluaa kerryttää eläkettä. Perustulo toki vähentää byrokratiaa siinä mielessä, että saajan ei tarvitse ilmoittaa työllistymisestään Kelaan, mutta työttömyysturvaa hakiessaan työttömyyspäivät on edelleen ilmoitettava. Videolla vedottiin siihen, ettei se vie kauan aikaa, kun sen netissä tekee. En tiedä… minusta tämä kuulostaa hankalalta. Jään miettimään tätä hiljaa itsekseni ja palaan aiheeseen, kunhan olen jotain tolkkua asiaan saanut. :D